Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ομοφυλοφιλία και Facebook

Έγινε πολύς θόρυβος για την φωτογραφία του κ. Αύγουστου Κορτώ, στην οποία εμφανιζόταν ο ίδιος να ανταλλάσσει ένα φιλί με τον σύντροφο του.  Η φωτογραφία φέρεται να ανέβηκε από τον κ. Κορτώ στο facebook, το οποίο με την σειρά του την κατέβασε, ως ανεπιθύμητη.  Διαβάζοντας άρθρο στο Κουτί της Πανδώρας, το οποίο αναφέρεται στο περιστατικό, αυτό που με εντυπωσιάσε δεν ήταν το άρθρο, που είχε κυρίως ειδησεογραφικό χαρακτήρα, αλλά τα σχόλια, που επακολούθησαν κάτω από αυτό.  Πολλές και διαφορετικές οι απόψεις, με πιο ενδιαφέροντα τα υβριστικά σχόλια, που απαντούσαν σε άλλα σχόλια αναγνωστών.


Πως μπορεί κάποιος να είναι τόσο ανοιχτός, προοδευτικός, φιλελεύθερος και δημοκρατικός στις απόψεις του και να υποστηρίζει το δικαίωμα ενός ομοφυλόφυλου ζευγαριού στην σχέση του και ταυτόχρονα να μην μπορεί να σεβαστεί μια άλλη άποψη, όταν είναι αντίθετη με την δική του;  Όταν κάποιος υποστηρίζει, ότι έχουμε δικαίωμα να επιλέγουμε ελεύθερα τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό και ότι η επιλογή μας αυτή πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, ανεξάρτητα αν επιλογή αυτή μας εκπροσωπεί, πως μπορεί μετά να γυρίζει και να βρίζει κάποιον που έχει διαφορετική άποψη;

Διαβάζω και μεταφέρω χαρακτηρισμούς: ηλίθιε, καραγκιόζη, είσαι άσχετος, είσαι ανούσιος και άλλα πιο ... περιγραφικά, που όλα όμως στοχεύουν να προσβάλλουν και ρωτάω: είναι δυνατόν να δείχνεις σεβασμό στις σεξουαλικές επιλογές ενός ζευγαριού και ταυτόχρονα να ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να δεχτείς με τον ανάλογο σεβασμό, μια άλλη άποψη, που έρχεται σε αντίθεση με την δική σου; Πόση υποκρισία και δηθένιασμα κυκλοφορεί τελικά;  Πόσο επιλεκτικοί μπορεί να είμαστε στον τρόπο που προβάλουμε τις δημοκρατικές πεποιθήσεις μας, μεροληπτώντας υπέρ μιας άποψης και ανίκανοι να σεβαστούμε μια άλλη;

Επί της ουσίας, προσωπικά με απωθούν τέτοιες αναρτήσεις, όπως η φωτογραφία του κ. Κορτώ, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ετερόφυλα ή ομόφυλα ζευγάρια.  Βαρύς χρήστης του facebook και ένθερμη υποστηρίκτρια του, βλέπω με απέχθεια οποιαδήποτε προσπάθεια να προβάλλει κανείς την σχέση του μέσω facebook και βρίσκω γελοίο να εκθέτουν κάποιοι προσωπικές τους στιγμές στην δημοσιότητα, ιδιαίτερα όταν αυτές περιλαμβάνουν περιπαθή φιλιά και αυτό (επιμένω) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ αν είναι ετερόφυλοι ή ομόφυλοι.  Το βρίσκω εξαιρετικά κακόγουστο, από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν προέρχεται και μου φαίνεται τουλάχιστον κωμικοτραγικό να προσπαθείς να πείσεις ουσιαστικά για το βάθος και την έκταση της σχέση σου, κάποιους οι οποίοι δεν σε ξέρουν καν και για τους οποίους η σχέση σου και το πως πορεύεσαι δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Ειδικά για την περίπτωση του κ. Κορτώ, διαβλέπω και σκοπιμότητα πίσω από την ανάρτηση. Ήθελε να προκαλέσει θόρυβο ή σκέτο να προκαλέσει την συντηρητική κοινωνία μας και το κατάφερε.  Για ποιον άλλο λόγο, θα αναρτούσε κάποιος μια παρόμοια φωτογραφία, έχοντας πλήρη επίγνωση των αντιδράσεων που θα προκαλούσε στην μεγάλη συντηρητική μερίδα της τοπικής κοινωνίας μας;  Ειλικρινά, με τόσα προβλήματα σήμερα στην Ελληνική πραγματικότητα, οι εκδηλώσεις περιπαθειας του κ. Κορτώ μετά του συντρόφου του, αλλά και οποιουδήποτε άλλου, με αφήνουν παγερά αδιάφορη και αποτελούν για μένα δείγμα της αφασίας, που διακατέχει την Ελληνική κοινωνία σήμερα.  Είναι αυτό που πολύ σωστά λέει ο θυμόσοφος λαός μας "Εδώ ο κόσμος καίγεται, βαρκούλες αρμενίζουν", για να μην πω το άλλο αντίστοιχο.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να εξετάσω την απόφαση του facebook, καθώς τα κριτήρια του είναι πολύ σύνθετα, για να το κατηγορήσουμε έτσι ελαφρά, για σεμνοτυφία, πουριτανισμό ή ομοφοβική στάση.


Το ομοφοβικό facebook «κατέβασε» φωτογραφία του Κορτώ με τον σύντροφό του
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ δημοσίευσε στο facebook φωτογραφία του από προσωπική του στιγμή με τον σύντροφό του. Το Μεγάλο Σάββατο, ωστόσο, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης «κατέβασε» τη φωτογραφία, αναγκάζοντας τον Κορτώ να γράψει:
«Η φωτογραφία έπεσε. Η στιγμή και η αγάπη παραμένουν. Δεν σκύβουμε το κεφάλι. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία.»  Διαβάστε σχετικά σχόλια διαδικτυακών φίλων του συγγραφέα:
  • – «Και λοιπον ???η αγαπη ομως δεν εφυγε……!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • – ετσι ας αρνηθουμε τα φιλια της αγαπης κι ας επικροτησουμε ολους τους κανιβαλους που αυριο θα σουβλισουν αθωα αρνακια.
  •  – Στείλε mail στο facebook και απαίτησε εξηγήσεις! Η φωτογραφία δεν παραβίαζε κανέναν από τους όρους του! Δεν μπορεί να λογοκρίνεται ένα φιλί από κάποιους ανεγκέφαλους!
  • – Η υποκρισια σε ολο της το μεγαλειο… Το fb επιτρεπει ολοκληρες σελιδες με φωτο παιδιων για να ικανοποιειται το ματι “αρρωστων” κ κατεβαζει μια φωτο που ξεχειλιζει αγαπη…
  • – Μην τους ακούς, όλοι ή σχεδόν όλοι, τη στιγμή που σου κάνουν λάικ & είναι μαζί σου(για τη φωτό) την ίδια στιγμή φτύνουν τον κόρφο τους λέγοντας μακριά από μας! Αν και είμαι σίγουρη πως το γνωρίζεις αρκετά καλά…..Αδυναμία ανθρώπινη είναι και φόβος μην πω
  • – Εγώ είμαι καινούρια στη παρέα!Διαβάζοντας τα σχόλια και σαν μεγαλύτερη,έχω να σχολιάσω το εξής…μη τα βάζετε με το κόσμο!Ακόμη οι περισσότεροι είναι συντηρητικοί και την ευτυχία στις σχέσεις τη περιορίζουν στα κλασσικά πρότυπα!!Δεν σέβονται τις επιλογές των άλλων άσχετα αν ισχυρίζονται το αντίθετο!!Υποκριτές!Αρκεί μία φωτογραφία για να τους ξεσκεπάσει!!Τώρα όσο για το κατέβασμα της φωτογραφίας από το fb ε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται .Γίνεται και για άλλα θέματα,κυρίως πολιτικά»!!


Δείτε το άρθρο

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα ελληνικά σχολεία έγιναν τόσο άκυρα;

Το Lifo.gr συνάντησε πέντε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο, συζήτησε μαζί τους για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία και μοιράστηκε τις σκέψεις τους για την εκπαίδευση στην Ελλάδα και το μέλλον της.  Πώς τα ελληνικά σχολεία έγιναν τόσο άκυρα; 5 φιλότιμοι εκπαιδευτικοί, από δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, μιλούν στην Κορίνα Φαρμακόρη για τον συχνά μάταιο αγώνα τους με ένα χρεοκοπημένο σύστημα. "Η κοινωνία, κυρίως όσον αφορά το λύκειο, δεν περιμένει τίποτε από το σχολείο" λέει ο Α., ο οποίος εργάζεται οκτώ χρόνια ως αναπληρωτής καθηγητής και φέτος (2016) διδάσκει σε τέσσερα λύκεια της Αθήνας.  "Τα παιδιά, όσο μεγαλώνουν, δεν αγαπάνε το σχολείο και ιδιαίτερα στο λύκειο το θεωρούν χαμένο χρόνο" συνεχίζει.  "Είμαστε ενήλικες, και όμως, αν μας βάλουν σε μια καρέκλα να μας μιλάει κάποιος για επτά ώρες, θα αυτοαναφλεγούμε". "Για να επιλέξει κανείς να διδάξει πρέπει να το αγαπά, δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα για

"Μακεδονικό" Γραμματόσημο στα Σκόπια

Η λέξη "διαχρονικά", που χρησιμοποίησε η κ. Γκατζούλη, δεν είναι άνευ σημασίας.  Σαν κάτοικος του εξωτερικού, είναι σε θέση να ξέρει, από πρώτο χέρι, ότι η προπαγάνδα των Σκοπίων έχει αρχίσει πολλά χρόνια πριν στο εξωτερικό, όταν εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου και όταν ακόμα δεν είχε τεθεί επίσημα θέμα Μακεδονικού κράτους. Πολλά χρόνια πριν, στο Τορόντο του Καναδά αλλά και αλλού, έβλεπες μαγαζιά, με ταμπέλες στις πόρτες, που έγραφαν σε μια Σλαβο ... κάτι γλώσσα, "Μιλάμε Μακεδονικά", όπως λέμε "Εδώ μιλάμε Αγγλικά".  Δεν κατάλαβα τότε, τι σήμαινε αυτό. Θυμάμαι επίσης, σε μια επίσκεψη στην οδοντιατρική σχολή της πόλης, ανέθεσαν σε έναν Έλληνα φοιτητή, να με εξετάσει (υπό την επίβλεψη του καθηγητή του βέβαια), λόγω της γλώσσας.  Μεταξύ άλλων, μου είπε, ότι ο αδελφός του είχε αρραβωνιαστεί με μια κοπέλα από την Μακεδονία.  Ελληνίδα δηλαδή, βιάστηκα εγώ.  Όχι, Ελληνίδα, Μακεδόνισσα, επέμεινε ο φοιτητής.  Ρώτησα από που είναι η κοπέλα κα